KUBUS PROJECT

Tijdens het vak FOCO, ‘Form and Colour’, heb ik drie kubussen mogen maken. Met als doel meer kennis op te doen over de machines en materialen op school. Verder mocht er geen lijm gebruikt worden voor de verbinding en moest er een relatie zijn tussen vorm en betekenis. Elke kubus heeft zijn eigen kenmerk. 

HERHALING

Het doel van deze kubus is om de negatieve ruimte te benadrukken, maar ook het contrast te versterken door één oranje ellips te klemmen.

Er is gekozen voor herhaling in de kubus om zo de samenhang tussen de ellipsen te vergroten, maar ook om de bol meer naar voren te laten komen.

 

SPANNING

De verbindingen in de kubus zijn veerkracht en inklemming. Door de veerkracht blijft het verenstaal zitten in de gleuf. Hier is oranje ‘gummytouw’ ingespannen om het contrast te verhogen en het verenstaal beter in te klemmen.

Er is voor gekozen de ‘spanningsboog’ niet in het midden van het eikenhouten blokje te plaatsen om zo meer effect te creëren.

CONSTRUCTIE

Er is gekozen voor een S-Vorm om zo de elasticiteit van het materiaal te benadrukken.

Er is gewerkt met een draaimachine, om de gleufjes in het houten staafje te maken. Het blauwe PP is in ‘SolidWorks’ getekend en hierna gelaserd met de lasersnijder. 

Dit materiaal is verbonden aan het houten staafje, met behulp van elastiekjes die gemaakt zijn van aan elkaar gesmolten oranje ‘gummytouw’. Deze vallen in de gleufjes, waarmee het blauwe PP wordt tegengehouden.